A ZOOMLION megnyitotta a világ legnagyobb „okos” toronydarugyárát

A ZOOMLION „okos” toronydarugyárának építése 2016-ban kezdődött egy 780 millió Jüan összegű befektetéssel és azzal a célkitűzéssel, hogy „Kínában a legjobb, a világ többi részén pedig élenjáró legyen”. Kialakításában a „gyártósor, rugalmasság, intelligencia és környezetvédelem” tervezési koncepcióit követi, és aláveti magát a német ipar „4.0” szabványának, hogy a világ egyetlen négy-az-egyben „okos” toronydaru gyárává fejlődjön, kiegészülve az intelligens irányítás, intelligens gyártósor, intelligens logisztika és intelligens ellenőrző technológia alkalmazásával, és egyben megalkotva a világ legfejlettebb, leghatékonyabb és leginkább környezetbarát toronydarugyárát, ami jelentős mérföldkő lesz majd a ZOOMLION számára az intelligens ipari megoldások megvalósítása során.  

A ZOOMLION okos toronydaru gyára 12 automatizált gyártósort, több mint 10 000 szenzort, több mint 100 ipari robotot, 35 ember nélkül hajtott járművet - RGV és AGV - és 16 darab CNC megmunkáló központot tudhat magáénak, melyek a MES irányítási rendszerrel lettek integrálva, így jelentősen javult a termelés hatékonysága és az információ kezelés színvonala. Minden tizedik percben egy újabb szabvány szakasz gördül le a gyártósorról, míg egy emelőkar úgy átlagosan 90 percenként készül el.  

Beszámolók szerint, az „okos” toronydarugyár intelligens kezelésre vonatkozó követelményeinek, azaz az intelligens gyártósor elrendezés, átlátható termelési folyamat és valós idejű minőségellenőrzés teljesülése érdekében a ZOOMLION létrehozott egy mindenre kiterjedő és hatékony termelés megvalósítási rendszert (MES). A MES rendszer alulról felfelé haladva négy szintből áll: a gyártósor és a berendezések szintje, a rendszeradatok szintje, a termelés irányítás és az ellenőrzés szintje, valamint a döntések támogatási szintje. Célja az intelligens eszközökre épülő érthető berendezések megvalósítása; az adatelemzés megvalósítása úgy, hogy az ipari internetes felületet felhasználva, azokat integrálja a berendezések és a termelés adataival; digitális irányítási rendszer létrehozása a termelés fenntartása érdekében, és egy teljesíthető termelési folyamat létrehozása a termelés megvalósítási rendszer alapján; megfontolt információáramlás realizálása az által, hogy a komplett adatfelületet a döntések elemzésére szolgáló felületnek tekinti.  

A megnyitó napján a ZOOMLION egyben három új okos terméket is bemutatott, melyek már az okos gyár gyártósorain készültek, mégpedig a T6515, T6250 és T7525 4.0 PC lapostetős toronydarukat. Néhány világelső technológiának köszönhetően, mint a terhelés-és-sebesség technológiája, és a magas hatékonyságú forgó meghajtások, mindhárom új termék a nagy teljesítményű, egymással jól helyettesíthető, nagyon megbízható és biztonságos, valamint könnyen kezelhető tulajdonságokkal jellemezhető. Ezzel együtt, a rendszer támogatja az üzemi állapot továbbítását egy távoli pontra, telefonos APP útján való kezelést és a távoli riasztást rendellenes üzemi állapotok esetén. A ZOOMLION e-asszisztens szolgáltatásával a projekt kezelési, a karbantartási emlékeztető és kiegészítő információk hozzáférése is megvalósítható. Ezek a jellemzők együtt új szintre emelik a toronydaruk gyártásához kapcsolódó okos termékek értelmezését.

A megnyitó után a vezetők és a vendégek közösen bejárták az „okos” toronydarugyár üzemcsarnokát és a kiállítási csarnokot, felidézték a ZOOMLION fejlődésének történetét, termékeit, IOT felületét, intelligens gyártási folyamatát és MES rendszerét. A toronydaruk fejlesztésében hosszú időn át betöltött szerepét és az előremutató okos üzemet többen is elismerték.  

A ZOOMLION „okos” toronydarugyárának megnyitása egyben a 2019-ben megkezdett „tíz milliárdos projekt” hivatalos elindulását is fémjelzi. A ZOOMLION számára már vagy 60 éve kiemelt helyen álló és stratégiai fontosságú, jelentős iparágként, a toronydaruk üzletága a kínai iparban már az első helyen áll, világelső eladási mutatókkal. A teljes termelés 2018-ban meghaladta az 5 milliárd jüant, ami közel 1 milliárd jüan összegű bruttó nyereséget hozott. A ZOOMLION toronydarui 2019-ben elindulnak a „tíz milliárdos projekt versenyben, hogy ismét megduplázzák a termelést”. Az „okos” toronydarugyár kétség kívül jelentős stratégiai támogatást nyújt majd ennek a célnak az eléréséhez.

 

okos-toronydaru-gyar