A ZOOMLION toronydarui az Adriai-tenger fölé emelkednek

A horvátok már évek óta csak Bosznia-Hercegovinán áthaladva közelíthették meg a Pelješac félszigetet. Ez a helyzet hamarosan megváltozik: már javában épül a Pelješac híd a Komarna és Pelješac közötti tengerszakasz fölött. Az „Egyesítő-híd” elnevezésű projekt keretében az építkezésen jelenleg is használatban van a ZOOMLION 12 toronydaruja és teherfelvonója.

Teljes 2440 méteres hosszával a Pelješac híd ferdekábeles függőhíd lesz, egyetlen kábelsíkkal és hat pilonnal. Összesen 13, egyenként 285 m hosszú támaszközből áll majd. A projekt becsült költsége 420 millió euró, melyből a kivitelezési költségek 85%-át EU támogatás fedezi. A híd és bekötő útvonalának első szakaszára kiírt pályázatot  egy kínai vállalatokból álló, és a Kínai Út-, és Hídépítő Vállalat által vezetett konzorcium nyerte el. Ez az első jelentős EU-finanszírozású infrastruktúra-beruházási projekt az EU-ban, melyet kínai vállalatok nyertek el. Egyben toronymagasan ez a legnagyobb közlekedési infrastrukturális projekt és a legnagyobb összegű nemzeti stratégiai projekt is Horvátországban.

A projekthez minden teherfelvonónak CE-jelzéssel kell rendelkeznie, és meg kell felelniük a helyi harmadik fél biztonsági ellenőrzésén. A projekt helyszíne az Adriai-tengeren a Mali Ston-öböl, ahol gyakoriak a 6-8-as erősségű szelek, melyek akár a 13-as viharos szélerősséget is elérhetik. Nem utolsósorban a vízi (partmenti) műveletek jelentős korrózióval is járnak. Ezek a kihívások tették szükségessé a szélellenállás, a korrózióállóság és a rendkívüli ellenállóképesség megvalósítását.

Li Ziyang, a ZOOMLION karbantartó mérnöke elmondása alapján a 12 darab T7020-12H (IL) toronydaru a Pelješac híd 6 pilonján került felállításra, mindegyiken egy-egy ZOOMLION teherfelvonóval kiegészítve.  

„A T7020-12H (IL) daru átlagos üzemi magassága 100 m, maximális gémhosszúsága 70 m, teherbírása 12 tonna, 2 tonnás ellensúllyal. A berendezés minden tekintetben alkalmas a vasalásra szolgáló acélrudak és lemezek felemelésére a híd pilonjaira. A daru 2,2 méteres keresztirányú csapos szakasza csökkentheti a szállítási tömeget, növeli a toronydaruk stabilitását és azok szabadon álló magasságát. A munkavégzés kényelmesebbé tétele és a karbantartás megkönnyítése érdekében a darukat különleges kezelőfülkével és elektromos kezelőkarral szereltük fel. Mindezeken túl, a tenger felől érkező erős széllökésekre való tekintettel az alapot beágyazott horgonycsavarokkal szereltük, és még két-két egyedi kialakítású, falra rögzített tartókeret is felkerült minden toronydarura, attól függően, hogy az adott daruhoz képest hol helyezkedik el a pilon” –fejtette ki Li Ziyang.

Az C200EB (BWM-3S) teherfelvonók a pillérfejek ellenkező végeire kerülnek fel. Ezek átlagos üzemi magassága 50 m, 2 tonna névleges teherbírással és 40 m/perc névleges emelési sebességgel. Az adott projektben a munkavégzés körülményeire való tekintettel minden teherfelvonó egy ferde állású terelőkorláttal is fel lett szerelve, ami állandó távolságot tart a fülke ajtaja és a pilon ferde síkja között, így az építők számára egyszerűbb a fülke használata. A tenger felől érkező erőteljes széllökésekre való tekintettel egy-egy csúszóérintkezős vezetékkel csatlakoztatott tápegység is elhelyezésre került minden felvonón, az állandó áramellátás biztosítása érdekében. Ez idáig a kivitelezés a híd legmagasabb pontjáig jutott, főként az acélszerkezetre összpontosítva.